Informaatikko irrallaan -blogi palaa pitkältä tauolta. Informaatiotutkimuksen alaan kuuluva väitöskirjani työnimellä Tiedonkäytön ilmiöitä ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä: aineistolähtöinen tarkastelu ja käsitteellinen mallinnus on käsikirjoitusvaiheessa ja odotan kommentteja ensimmäisiltä kokonaisuuden lukijoilta. Siitä myöhemmin enemmän.

Informaatikko irrallaan ei varsinaisesti ole yhteiskunnallinen blogi. Olen pyrkinyt keskittymään tiedonhankinnan ja -käytön ilmiöihin, ongelmiin ja joskus jopa ratkaisuihin jonkinlaisella reflektiivis-ammatillisella otteella. Silti tuntuu että hahmottelen tätä tekstiä aivan eri maailmassa kuin edellisiä, vuonna 2013 tehtyjä.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistiin eilen Sipilän hallituksen koulutus- ja työllisyyspolitiikkaa kommentoiva kirjoitukseni: Tehdäänkö sivistyksestä makkaraa? Erittelin siinä artikkeliin Makkaraa vaikka yksisarvisesta (HS 29.2.) sisältyvää ydinviestiä: vain yrittäjänä tutkijakoulutettu voi välttää sen myllyn, jossa tämä yhteiskunta tekee sivistyksestä ja sen kantajista "makkaraa". "Liian pitkälle" koulutettu pannaan valitsemaan, ei akateemisen uran ja yrittäjyyden, vaan työttömyyden ja yrittäjyyden välillä. Jos hän ymmärtää viestin ja katuu ylikouluttautumistaan, hän pääsee hesariin malliesimerkkinä tarpeellisesta kansalaisesta.

Vaikuttaa (tosin paljolti oman tutkimukseni silmälasein katsottuna, myönnettäköön) siltä, että Suomi potee tiedonkäytön osaamisen puutosta. Asiantuntijatietoa on pilvin pimein, mutta niin maan johto, asiantuntijat kuin erilaiset suuremmat ja pienemmät yleisötkin vaikuttavat olevan jokseenkin hukassa tiedon erilaisten taustojen, koodien ja ilmiasujen sekasotkussa, puhumattakaan siitä miten ja millaista tietoa käyttää Suomen tilanteen korjaamiseksi.

Kirjastot ovat tässäkin tilanteessa toivon soihtu, kunhan ymmärtävät mahdollisuutensa myös tiedonkäytön osaajina ja tukijoina. Ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on soihdunkantajana joutunut tietomyrskyn silmään asetuttuaan julkisesti vastustamaan Kansalliskirjastoon kohdistuvia henkilöstöleikkauksia. Kirjastot on tämän kiistan kuluessa ehditty "polttaa" nettikeskusteluissa moneen kertaan. Ikävää on muista GLAM-organisaatioista tuleva  "meille myös" -välihuuto tilanteessa, jossa tärkeintä on selvä viesti siitä, mikä on kulttuurin ja sen kantajien merkitys yhteiskunnassa, jonka tietoperustaa hajotetaan monesta suunnasta.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto SITRA on käynnistämässä Ratkaisu 100 -nimellä ideakilpailua, jossa haetaan lääkkeitä yhteiskuntaamme vaivaaviin, muodoltaan hankaliin (wicked) ongelmiin. Miia Kososen perustamassa Tohtoriverkostossa mietimme tätä myös tutkijakoulutettujen ja heidän hyödyntämättömän osaamispotentiaalinsa kannalta.