Vieläkö muistat Lycosin? (http://www.lycos.com/) Itse suosin varsin kauan Altavistaa (http://www.altavista.com/) - kas, kun sillä voi osoittaa, että maailmaa on ison G:n ulkopuolellakin. Tottumuksen voima on kuitenkin mahtava ja nykyään G alkaa olla yhtenään sormenpäissä. Miten se menikään: sata miljoonaa kärpästä ei voi olla väärässä, siis...

Täytyy ihailla niiden sinnikkyyttä, jotka joko tekevät tai rahoittavat uusien hakukoneiden tekemistä. Näitä on tullut viime aikoina vastaan:

http://www.bing.com/ Yahoota ja Microsoftia lähellä oleva ex Live Search.

http://www.cuil.com/ äännetään tiettävästi samoin kuin "cool". Perustajat ovat entisiä googlelaisia.

Voimatta tässä tehdä tarkempaa vertailua Bing ja Cuil vahvistavat surullisella tavalla tietojärjestelmien tyhmistävän vaikutuksen trendiä. Kummassakin on tarjolla vain ns. perus- tai pikahaku. Miksipä hakutermejä yhdistelemään ja logiikkaa miettimään, kyllähän se kone tietää mikä on oikea kombinaatio.

http://www.wolframalpha.com/ Wolfram Alpha on Stephen Wolframin "matematiikkakone". Se ui, jos ei nyt vastavirtaan, niin hieman eri suuntaan kuitenkin.

1258961773_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Stephen Wolfram. Lähde: Wikimedia Commons / U.S. National Institutes of Health  Lisenssi: PD Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisen tekemä teos

Jos Alphalta kysyy lyhyesti "PI" se palauttaa hauskasti erilaisia näkökulmia: 

Assuming "pi" is a mathematical constant  / Use as a word or a character or a movie instead.

Elokuvat ovat siis tämän ohjelman mielestä "merkkejä" eli rinnastuvat mm. matemaattisiin merkkeihin. Markkinavetoinen näkökulma semiotiikkaan, näemmä. Assosiaation välittäjänä taitaa olla käsite character, merkki, mutta myös hahmo.

Olin johdantokappaleessa Lycosista mainitessani jo käyttämässä termiä dinosaurus. Wolfram Alpha tarjoaa esimerkiksi vertailutietoa lajeista brahiosaurus ja struthiomimus. Edellinen on 19-27 metriä pitkä jurakauden kasvissyöjä ja jälkimmäinen nelimetrinen kaikkiruokainen myöhäisliitukaudelta.

Lycosista en tiedä tai Wolframin kestosta tässä, mutta painettu kirja elää vielä pitkään. Toivottavasti sen eloa vahvistaa tiedonhakua helpottava hakemisto. Osaltani huolehdin siitä, että teoksessa Hankekirjoittaminen: välineitä hanketoimintaan ja opinnäytetyöhön on sellainen.

Creative Commons License
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.