Toisinaan voi hanketta tarkastellessa selkeästi tunnistaa erityisen kokonaisuuden hahmottumisen hetken.

Pallolla Helsingin yllä.

Kokonaisuuden hahmottumisen tai varmistumisen elämys osaa myös olla vahvasti tunnepitoinen. Olin torstaina Työväenliikkeen kirjastossa kuuntelemassa Reijo Virran ja Olli Korjuksen esityksiä teoksistaan Työväen taistelua, edunvalvontaa ja yhdessäoloa sekä Hamina 1918. Erityisesti Virta toi hienosti esiin sen, miten tällainen vahva emotionaalinen yhteenvedon kokemus voi huipentaa myös pitkän tutkimus- ja kirjoitushankkeen ja tulla täysin yllättävässä tilanteessa.

Kun hankkeita tarkastelee nimenomaan tiedonmuodostuksen näkökulmasta, on tärkeää myös aktiivisesti etsiä ja synnyttää tällaisia näkökulmien avautumisen paikkoja. Kun ryhmäni kanssa ideoimme ja työstimme teosta Pienet hinaajat Suomessa, hankkeen sponsori näki kosolti vaivaa luodakseen näitä mahdollisuuksia esimerkiksi suomalaiskansallisen savusaunan avulla. Ei hullumpaa. Lama-ajatukset saavat rahoittajat tällaisesta tinkimään. Taidetaan tinkiä väärästä paikasta.

Eräs tuon teoksen syntymisen avainhetkistä, eräänlainen ba, saavutettiin Hailuodon maisemissa: kävelimme teoksen muotoutumiseen paljon vaikuttaneen Vesa Nummelan kanssa pitkin kevättalvisia rantoja, linjasimme ratkaisuja ja väittelimme yksityiskohdista. Tämä tapahtui kauan ennen kuin eräs virkamiesmäinen poliitikko teki tällaisista, luonnosta voimaa hakevista tiedonmuodostuksista epäilyttäviä.  Kirjahankkeemme koki myös kriisihetkiä ennen huipentumistaan siihen, että saimme purkaa painotuoreet kirjat laatikoissaan kuljetuskollista. Sitä voi sanoa tunnepohjaiseksi huipennukseksi. Raavasta miestä herkisti.

Pöydälläni ovat jälleen uuden teoksen, muodoltaan artikkelikokoelman, aineistot. Edessä on hakemiston teko. Se on eräänlainen näkymän avautumisen ainutkertainen hetki. Olen iloinen siitä, että se tulee minun osakseni ja saan käyttää siinä informaatikon hiljaista tietoa, käsite- ja sanasto-osaamista.

Creative Commons License
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.