Mietin, miten ilmaista kuvaavasti se, mitä eOppimiskeskuksessa työskentelevä Anne Rongas taannoin teki tai sai blogikirjoituksellaan aikaan. Astuiko hän liikavarpaille? Sohaisiko ampiaispesään? Vai onko sanottava yksinkertaisesti, että hän  otti tärkeän asian puheeksi? Annen vierasbloggaus  Etäope - miksi vapautat aineistosi (etäopetus.fi 14.1.2013) nostatti verkkopauhinan, jonka huomasi jopa tabloidittunut Hesari ja pyysi Annelta haastattelun. Opetukseen halutaan avoimuutta: opettajat kiistelevät siitä, pitäisikö heidän valmistelemaansa aineistoa jakaa vapaasti verkossa ilmestyi 16.1.

Anne kokosi Facebook-kommenteista ryöpsähtäneen ja eri foorumeille, kuten Twitteriin, levinneen prosessin kulkua omaan blogiinsa otsikolla Materiaalejani ette saa!. Keskustelu jatkuu twitterissä (#oppimateriaaligate) ja aihetta on käsitellyt myös  Yle Uutisten Suora linja.

Mitä tällä on kirjastojen kanssa tekemistä? Kirjastothan järjestävät ja tarjoavat toisten tuottamaa tietoa tekijänoikeuksia kunnioittaen. Entäpä sitten tiedonhankinnan opetus ja muut kirjaston osaamisalueet ja niistä sisällöllisesti ja pedagogisesti laadukkaiksi oppimateriaaleiksi tiivistyneet ytimet?

Kenellä on ääniä tässä asiassa? Onko kirjasto- ja informaatioalan ammattilaisten kesken jo syntynyt yhtä karuja rintamalinjoja kuin OAJ-aktiivi Venla Olinin kärjekäs replikointi synnytti opetusalan parissa (ks. esim. Vesa Linja-aho: OAJ:n aktiivi syyttää minua varkaaksi...) Vai ollaanko vielä lintukotoilluusiossa, jota ruokkii kieltämättä pitkäaikainen ns. pyyteettömän yhteistyön traditio, josta kirjastolaiset ovat ainakin keskenään ylpeitä?

Olen sitä mieltä, että pitemmän, kenties järjestötason pohdinnan ohella asiaa kannattaa testata omakohtaisesti. Materiaalin jakaminen ei satu, ihan totta. Suomenkielisestä Wikipediasta puuttuu tätä kirjoitettaessa artikkeli tiedonhankinta. Kirjastohenkilökunta on siinä kakistelematta ykkösasiantuntijoita, jos haluaa tuon paikan ottaa. Napakat perustiedot keskeisestä tietoyhteiskunnan prosessista lähdeviittein ovat yhtä merkittävä kontribuutio kuin omalla laillaan tärkeät oppimateriaalitkin. Wikipediassa on sekin hyvä puoli, että lisenssiasiat on valmiiksi mietitty kelvolla tavalla: materiaalia saa käyttää ja muokatakin, kunhan lähde on ilmoitettu.

Kollega Max Klein kannustaa näin:

Librarians are Wikipedians Too

Lähde: Wikimedia Commons, lisenssi Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton.

Creative Commons License 
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.