Now in a sorry state - kuvan ottajan luonnehdinta George Boolen talosta Cork Cityssa.   
Kuva: Richard Fensome. Lähde: Wikimedia Commons.
Lisenssi: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0.

Tuli tarve hankkia taustatietoa teemahaastattelusta menetelmänä. Perusprosessi on hyvin yksinkertainen: kuvataan  aihepiiri ja pudotetaan hakutuloksista opinnäytetyöt pois, eikö niin - teemahaastattelu AND NOT opinnäytetyö. Kokeilin ensin Lindalla ja totesin, että Boolen logiikan suojaksi on käyttäjäystävällisyyden nimissä kasattu aikamoiset etuvarustukset, lindaasit, niin sanoakseni.

Haun rajaus osaa kyllä rajata opinnäytetöihin, mutta ei osaa rajata niitä ulkopuolelle. Tietojärjestelmään on siis kirjoitettu sisään sinisilmäisen mallioppimisen periaate: opparin tekijät lukekoot oppareita, älkööt niitä vältelkö. Kiitos kaunis. Hakuhistorian avulla muotoilu ei ainakaan helpotu. Koska tarkoitus ei ole guruilla, vaihdan suppeampaan tietokantaan, yksittäisen ammattikorkeakoulun luetteloon.

Pienempi tietokanta on tällä kertaa siunaukseksi. Näin se menee:
teemahaastattelu? [sanahaku] [jokin sanoista]  - Entäs kun niitä on vaan yksi? - Ole hiljaa, Into!
NOT amk-opinnäytetyö [sanahaku] [jokin sanoista]
NOT pro gradu [sanahaku] [peräkkäiset sanat]

Hakutulos siedettävä 9 osumaa. Oli alkujaan 10, johon  yhden ekstran aiheutti luetteloijan kirjoitusvirhe kentässä 509: opinnäytetyö ei suodattunutkaan pois. Virhe kyllä korjattiin hetkessä ilmoitettuani siitä.

Mutta mitäpäs vielä: tulin ajatelleeksi, että olen katkaissut väärin. Teemahaastattelu on menetelmän nimi, mutta sitä tekee teemahaastattelija, yhden termimahdollisuuden mainitakseni. Lindassa näiden katkaisujen lu? ja l? ero on jo huomattava: 1108 vs. 1115.

Lopettakaamme nillitys. Lakatkaamme haikailemasta vanhoja, selkeiden, mutta ei käyttäjäystävällisten liittymien aikaa. Tehkäämme sen sijaan rohkaisevaa pedagogiikkaa. Totuus on, että teemahaastattelusta selviää suomeksi kahdella nimellä. Ne ovat menetelmän nimenneet Hirsjärvi ja Hurme. Friikeille kerrottakoon, että englanniksi lähestymistapaa kuvaa lähinnä termi focused interview. Tieto löytyy Wikipediasta.
 

   Creative Commons License 
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.