Kesämökkejä moititaan työleireiksi. Urbaanimedian äänellä puhutaan, että nyt vihdoin suomalaiset pääsevät kansallisesta kesämökkihöperyydestään ja siltäkin osin eurooppalaistuvat, kun nuoret eivät enää suostu sotineen sukupolven määrittämään mökkikäyttäytymiskoodiin vaan sohvasurffailevat globaalisti. Mutta niin kauan kuin on mökki, siellä on tuotantolaitos, jonka tulee toimia. Viranomaisetkin ovat halukkaita tuntemaan ja säätelemään tätä mökkiprosessia. Yhä useampi turvautuu valmiiseen pakettiin.

Robert M. Pirsigin Zenin ja moottoripyörän kunnossapidon riemastuttavimpia kohtia on 14:nnen luvun keskustelu grillin kokoamisesta. Päähenkilön ystävä, collegen opettaja DeWeese, on yrittänyt koota grilliä ohjeiden mukaan siinä onnistumatta. Tätä ei voi ymmärtää, koska ohjeethan ovat peräisin samasta tehtaasta kuin grillikin.

Myös minua huolestuttivat pikkulaprojektissamme kokoamisohjeet. Niitä ei näet näkynyt missään. Sen verran olimme markkinoiden tarjontaa tutkailleet, että tiesimme periaatteen: ohjeet ovat siellä, missä kaupunkilainen ostajakuntakin, netissä. Lähetyslista, josta kyllä pakkauksen kääreessä puhuttiin, olisi ollutkin ihan kasaria, ikään kuin Neuvostoliiton-aikainen vaatimus.

Nettiyhteys oli käytössä, mutta ei tulostinta. Kovin tarpeelliseksi ja toimeikkaaksi osoittautuvan ammattimiehen kanssa tiiraamme läppärin näytöltä ohjeita. Onneksi ei sada. Ei näistä pelkästään saa käsitystä. Puretaan pakkaus ja katsotaan.

ohjepala-normal.jpg

Kuva: Ote käyttöohjeista. Luoman Oy. Lillevilla Puucee Duomatic. Käyttöoikeus: sitaattioikeus.

Pakkauksesta esiin nosteltuja osia kasoihin lajitellen ja eri asentoihin käännellen, ohjeita samalla läppärin ruudulta zoomaillen, alkaa totuus hahmottua. Pakkauksessa on mahdollisuudet puoleenkymmeneen erilaiseen pikkulakonstruktioon. Sen osoittaa ohjeessa tavan takaa toistuva t.ex.-lyhenne. Jokainen "esimerkiksi"-sana tekee tuotantolaitoksen kokoamisprosessiin yhden lisämutkan tai avaa uuden mahdollisuuden. Kun tämä perusasia tulee osaksi projektimme tulkintarepertoaaria, ammattimies pääsee elementtiinsä. Minun tehtäväkseni jää lähinnä etsiä osia esiin ja esittää tilaajan näkemys silloin, kun t.ex. tuo jälleen uuden mahdollisuuden näkyviin. Pian päästään ohjeista kokonaan irti ja alkaa ammattiosaamisen soveltaminen: miten olisi lattian piilonaulaus eikä millään vasaralla: tekijämiehen autosta löytyy paineilmanaulain ja kammoittain eri tarkoituksiin sopivia nauloja.

Jostain pakkauksen keskivaiheilta, kokoamisen jo edettyä hyvän aikaa, paljastuvat ohjeet. Ne ovat läpimärät, koskapa olen ohjeita etsiessäni avannut pakkauksen uskotellessani, että ohjeet voisivat olla pakkauksessa osien päällä. Miksi päällä, kun voivat olla keskellä? Miksi muovissa, kun voivat olla sellaisinaan?

Tässä vaiheessa alan nauttia jutusta. Pistämme hirttä salvokselle kuin seitsemän veljestä konsanaan, vaikka meidän hirsiemme materiaalivahvuus on 34 millimetriä ja ne ovat valmiiksi salvottuja eikä tappeja tarvita. DeWeesen grillinkokoamisongelmankin syiksi paljastuvat puuttuvat mielenrauha ja taiteellinen ote, joita tarvitaan, kun grilli veistetään esiin tarjolla olevista mahdollisuuksista. Ohjeet ovat, kuten meidän pikkulaprojektissammekin, pelkkää teoriaa.

Creative Commons License 
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä