Douglas Adamsin Linnunradan käsikirjan liftareille osa Enimmäkseen harmiton saa nimensä epäonnistuneesta yhteenvedosta. Ford Prefectin perusteellinen analyysi Maa-nimisestä planeetasta toimitetaan lyhyempään muotoon: "enimmäkseen harmiton".

Tällä blogilla ei ole lyhentelevää toimittajaa. Mutta synteesin tekeminen ITK 2010 -tapahtumasta ei ole mahdollista. Se on kansallisesti iso, koulutusalan vuotuinen tapahtuma Aulangolla, Hämeenlinnassa. Tuollainen luonnehdinta ei kuitenkaan kerro sen sisimmästä tai hengestä mitään. Luonnehdinta on enimmäkseen harmiton, ITK ei. Se tuntuu vaikuttavan siihen jos tähänkin.

Ehkäpä ITK:n hengestä kertoo jotain tämän vuoden tapahtumassa SOMETU-verkoston voimin järjestetty sessio, jonka yhtenä työskentelymuotona oli kalamalja. (Linnunradan käsikirjan yksi osa on nimeltään Terve, ja kiitos kaloista, mutta sillä ei kenties ole tämän kalamaljan kanssa mitään tekemistä.)

1272178969_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kalamalja-sessio järjestäytymässä. Puheenjohtajana Ville Venäläinen valkoisessa paidassaan.

Kalamalja on oiva tapa tuoda perinteiseen paneelikeskusteluun dynamiikkaa. Panelisteille varataan tuoleja yksi enemmän kuin panelisteja on ja ne järjestään, no, kalamaljan muotoon. Ensimmäiset osallistujat voivat olla kutsuttuja, mutta siitä eteenpäin yleisöstä kuka tahansa voi tulla kalamaljaan ja istahtaa tuolille, jolloin yksi vuorostaan poistuu. Yksi tuoli on aina vapaa. Vaikutti toimivalta konseptilta, esimerkiksi poisti perinteisen paneelikeskustelun jäykkää pönötystä. Puheenjohtajakin sessiossa on, mutta hänen roolinsa on käynnistämisen jälkeen olla taustalla ja ilmeisesti huolehtia lähinnä aikataulusta sekä puuttua tilanteeseen vain, jos se jäähtyy tai kuumenee liiaksi.

ITK:n henkeä kuvaa myös osaltani tällä(kin) kertaa tietynlainen serendipity - asioiden sattuminen hyvin yhteen. Päätin mennä perjantaina lounaalle ajoissa välttääkseni jonotuksen. (ITK:n ruoka ei ole niin huippua, että sitä jonottaisi ihan siitä ilosta.) 

 1272176434_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kahden blogin hahmot. Vasemmalla Informaatikko irrallaan, oikealla Asiakirjahallinnan reunamerkintöjä. (Kuvan otti avulias tuntematon, manipulaatio minun.)

Pöytään tuli myös toinen appoaikainen. Hän osoittautui Asiakirjahallinnan reunamerkintöjä -blogin kirjoittajaksi, Pekka Henttoseksi. Olemme kommentoineet jonkin verran toisiamme. Pekka edustaa minulle samanaikaisesti sekä kannatettavan jäsennyksen ja järjestyksen edustajaa että antagonistia. (Mitä tästä maailmasta tulisi, jos tämä olisi kuin arkisto?) Tulen varmasti palaamaan tähän asetelmaan myöhemmin, kun nyt aluillaan oleva HYTIPA-projekti käynnistyy kunnolla: siinä kyse on erilaisten tietokäsitysten kohtaamisesta ja tuskin törmäyksiäkään voi välttää. Ammatillisen toisen asteen tietokäsitykset ja arkisto, hmm... Tietohuollon ilmentymiä yhtä kaikki.

Creative Commons License
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.