Pieni välihuomio aihepiirin liepeiltä ennen kuin palaan plagiointia vastustavien oppimistehtävien kysymyksiin.

Ammatilliset opettajaopintoni ovat siinä vaiheessa, että kehittämishankkeen nimellä kulkeva pieni opinnäytetyö on edennyt tarkastuksessa Urkund-vaiheeseen. En ole tätä ennen ollut Urkundin kanssa tekemisissä enkä oikeastaan mitenkään edes perehtynyt siihen. Jotenkin oli muodostunut käsitys, että ko. ohjelmisto operoisi lähteisiin viittaamisen kanssa, siis ikään kuin tunnistaisi lainatun tekstin ja sitten tietokannastaan ja lähdeviitteiden syntakseista katsoisi, onko siinä oikeanlainen viittaus. Ehei.

1296457931_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Kuva: Urkundin logo. Lähde: Mimersbrunn.se. Käyttöoikeus: sitaattioikeus.

On se hyvä, että on insinöörejä, jotka osaavat yksinkertaistaa tehtäviä, joista humanisti tekisi aivan liian mutkikkaita. Urkund perustuu yksinkertaisesti kahden tekstin laskennallisen samanlaisuuden määrittelyyn. Palvelua käyttävä opettaja saa raportin, josta näkyy tarkastettavan tekstin vastaavuudet Urkundin käyttämiin korpuksiin ("internet, kustannettu materiaali ja opiskelijamateriaali", joita kuvaillaan www-sivuilla hieman tarkemmin). Opettajan tehtävä on sitten todeta, onko samankaltaisuudet oikein merkitty sitaateiksi vai onko kyse jostain muusta.

Saa nähdä, miten hankeraporttini selviää testistä ja toisaalta: löytääkö Urkund esimerkiksi lähteideni joukossa olevan Suomen kuvalehden artikkelin useista väitöskirjoista puhumattakaan?

P.S. Analyysin yhteenveto näytti tällaiselta:

 About 0% of this document consists of text similar to text found in
1 sources. The largest marking is 0 words long and is 0% similar to
its primary source.

Ainoana verkko-osoitteena ohjelma näytti kurssikuvauksen University of Missouri / St. Louisista: Theoretical Foundations of IS Research. Kyseessä ovat tietojärjestelmiin liittyvät tohtoriopinnot. Aihepiiri vilahtaa tekstissäni yhtenä sivujuonteena, mutta kyseiseen sivustoon en ole törmännyt saati viitannut. 

 Creative Commons License 
Tämä teos jonka tekijä on Juha Kämäräinen on lisensoitu Creative Commons Nimeä- Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä.